İstiklal Marşı Hakkında İlginç Bilgiler

tarafından
3049
İstiklal Marşı Hakkında İlginç Bilgiler

Mehmet Akif Ersoy’un Yazdığını, Osman Zeki Üngör’ün bestelediğini, 12 Mart 1930‘da kabul edildiğini. Eğer Daha Fazlasını Bilmek İsterseniz Bugün sizler için İstiklal Marşı Hakkında 8 ilginç bilgi derledik.

1) Öncelikle Kim Önerdi?

Milli marş yazılması için öneriyi Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) verdi, öneriyi uygun bulan Milli Eğitim Bakanlığı “İstiklâl Marşı Yazma Yarışması” düzenlendi ve 500 lira ödül koydu.

2) Yarışmaya Kaç Şiir Katıldı?

Yarışmaya 724 adet şiir katıldı, bu 724 şiirden hiçbirisi İstiklal Marşı olmaya uygun görülmemiştir.

3) İstiklal Marşı Nasıl Seçildi?

Mehmet Akif Ersoy

724 şiirin hiçbirisinin milli marş için uygun görülmemesine karşın Mehmet Akif Ersoy’un “Kahraman Ordumuza” adlı şiiri mecliste okunmuş ve büyük beğeni toplamıştır. 12 Mart 1921 tarihli toplantıda bu şiir İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

4) Ödül?

Mehmet Akif Ersoy Yarışma İçin Biçilen 500 liralık ödülü almamıştır. Bu Görevi Ordu Ve Millet İçin Yerine Getirdiğini Söylemiştir.

5) Nerede Yazıldı?

Mehmet Akif milli marşı Ankara’daki “Taceddin Dergahı’nda” yazmıştır.

6) Peki Bestekar?

Milli marşımızın bestecisi Osman Zeki Üngör, Osmanlı sarayında ilk Türk kemancısı olarak yetiştirilmiş olan müzisyendir. Birçok klasik batı müziği bestecisinin keman konçertolarını Türkiye’de çalan ilk Türk kemancıdır.

7) Peki Bu Beste Kaçıncı Oldu?

Yarışma seçici kurulu tarafından Osman Zeki Bey’in eseri beşinci sırada seçilmiştir. Ali Rıfat Bey’in alaturka usuldeki bestesi birinci seçilmiştir.

8) Ama Beste Değişti…

Ancak 1930 yılında Maarif Bakanlığı’nın resmi kurumlara gönderdiği bir genelge ile uygulamada değişiklik yapılmış ve o güne kadar Ali Rıfat Bey’in bestesi ile seslendirilen güfte, Osman Zeki Bey’in batı tarzı bestesi ile seslendirilmeye başlanmış ve devletin resmi marşı haline gelmiştir.

Kaynak: onedio.com